Corona (COVID-19) statistik

Mina fastighetsfonder är de som tagit mest stryk av Corona-krisen, så de borde ha mest spänst i den kommande uppgången.

Eftersom nedgången har varit så extremt brant så är min gissning att uppgången kommer ta mellan 2-3 år innan nästa ATH, men vet gör jag absolut inte. Om framtiden vet ingen något. Men det borde bottna inom ett halvår i alla fall, jämför med krisen 1929-1930, då gick det störtrakt i backen under kort tid, men då från en hög spekulationsbubbla, det är inte fallet nu. Sen tog det 24 år innan nästa ATH (1954) men det var då för att slå en extrem spekulationsbubbla 1929.

Idag är det bara en psykologisk panik som inte har någon fundamental grund. Men världsekonomin kommer drabbas av rent politiska åtgärder.

Uppriktigt sagt så tycker jag att åtgärderna känns överdrivna. Såna här åtgärder har aldrig vidtagit vid någon influensaepedemi eller pandemi någonsin tidigare vad jag vet. Är det något hemskt med Corona som myndigheterna inte berättar för oss medborgare?

Åtgärderna hade varit motiverade om det är Digerdöden/Pest eller Ebola vi pratar om, men så har jag inte uppfattat att Corona är.

Enligt all information jag har tillgång till så är Corona ett influensavirus med ”något högre” dödlighet än ”vanlig influensa” inte ”dramatiskt högre” dödlighet.

Ett normalår så avlider ca 650000 människor i världen av ”vanlig influensa” det är ca 1 av 10769. d.v.s. 0,0093%.

Hittade en intressant sida med intressant statistik https://www.worldometers.info/coronavirus/

Just nu 245,913 smittade i världen 10,048 har avlidit och 88,465 har tillfrisknat.

Räknar man ihop dödsfall och tillfrisknade så får man 98513 varav 10,2% har avlidit. Men viktigt att tänka på att detta inte är samma som mortaliteten, den kan man inte se klart ännu eftersom smittspridningen fortfarande pågår så statistiken haltar betänkligt. 10048/245913 blir 4,09% vilket också blir en missvisande siffra. Men om man ser till denna statistik så är mortaliteten mellan 4,09-10,2 procent, just nu (2020-03-20).

Tittar man på diagrammen med logaritmisk skala så ser man tydligt att smittspridningen var kraftigast i början (innan man vidtagit några särskilda åtgärder alls) d.v.s. fram till februari och att den avtagit sedan dess. Men spridningen är inte färdig ännu. Dödsfallen är mer en direkt konsekvens av smittspridningen med en fördröjning.

Såg även på nyheterna igår att de som avlider har i snitt 2,7 andra sjukdomar innan Corona, som hjärt- och lungsjudomar, diabetes och Cancer som är de vanligaste kombinationerna.