Bra/Dåliga Rekryterare

Det här otyget med att tvingas ”gradera” sin egen kunskapsnivå känner jag igen från många ”massförmedlare” av uppdrag och anställningar. De ser säkert detta som genialiskt, för sin bedömning, men bedömningen är helt meningslös, för jag som kandidat har ju ingen som helst aning om vilken nivå andra kandidater befinner sig på. Så deras system är helt enkelt ”hål i huvudet”.

Jag har 30 års erfarenhet som utvecklare. och jag har använt hur många olika tekniska buzzwords som helst i mitt yrkesliv.

Men rekryterare som kollar efter Buzzwords är ju totalt inkompetenta.

När man ska rekrytera utvecklare så är det viktigaste att kandidaten förstår de grundläggande principerna för hur man ska programmera objektorienterat, inte vilket programspråk, eller komponent man redan har jobbat med, det är fullkomligt ointressant.

Det är viktigt att man som utvecklare kan förstå användarnas krav och kan omvandla dem verksamhetskraven till programvara som är lätt för användaren att förstå och använda.

Det är ju helt absurt om man ratar kandidater som har skrivit att man kan ”ADO” i sitt CV men rekryteraren vill ha någon som kan ”ActiveX Data Objects” (de som är insatta vet att det är samma sak, men rekryteraren visste inte det, så jag fick inte uppdraget). Men det är vad som händer om rekryteraren letar efter Buzzwords som de inte förstår.

De rekryterare som letar efter rätt ”buzzwords” i mitt CV är fullkomligt inkompetenta.

Jag har träffat 4 kompetenta rekryterare i hela mitt liv, de frågade helt andra saker.

Exempelvis hur jag ”tänker” när jag programmerar, hur jag löser större uppgifter (delar upp i mindre delar givetvis). En del andra mycket intressanta frågeställningar. Jag kände mig riktigt glad och upprymd efter att ha blivit intervjuad av dem. Jag gav till och med komplimanger till rekryterarna som var så bra. De ställde såna frågor som jag också tycker är viktiga och som jag vill lyfta fram i min profil.

Såna riktigt kompetenta rekryterare behöver vi se mer av!